perjantai 24. joulukuuta 2010

24. joulukuuta Riikan reseptikirjanen

Itse tehty pieni kirjanen on mukava lahjaidea. Kaksipuolisista skräppipapereita moinen syntyy nopeasti ja vaivattomasti. Kirjasen voi antaa lahjaksi tyhjänä, jolloin vastaanottaja saa itse päättää sen käyttötarkoituksen, mutta pieni kuva-albumi, kalenteri, muistikirja tai muu vastaava ilostuttaa varmasti. Itse päätin tehdä kirjasesta jouluisten reseptien säilytyspaikan ja valkkasin käytetyistä ne, jotka kuuluvat joka jouluun tai jotka olen itse hyviksi todennut.
Kirjasta varten leikkaa skräppipapereista sopiva määrä haluamasi kokoisia sivuja. Itse tein kirjasesta neliön, jonka sivujen koko on 15 x 15 cm. Lisää kanteen teksti esim. tarra-aakkosilla tai leimaamalla. Koristele sivut siirtokuvilla, tarroilla tai leimaamalla. Liitä mukaan valokuvat, reseptit tai lasten piirustukset. Tee lopuksi sivuihin reiät kiinnitystä varten. Itse käytin kiinnitykseen saranarengasta, mutta kiinnitykseen käy myös esim. satiininauha. Hienon lopputuloksen saa myös Bind it all – laitteella.

Tarvikkeet Ökömököstä:
- kannen lumiukkopaperi: My Mind’s Eye Colorful Christmas “Jolly Snowmen”
- kannen ruskea pallollinen paperi: My Mind’s Eye The Spider’s Web ”Trick or Treat”
- kannen yksivärinen ruskea paperi: My Mind’s Eye Just Dreamy 2 “Brilliant So Handsme Little Star / Dashing Dots”
- Glitterkirjaimet: Making Memories Cheeky shimmer Stickers valkoinen
- Ääriviivatarra lumihiutale valkoinen
- 1. aukeaman lumihiutalepaperi: DaisyD “Polar Bear”
- 1. aukeaman oksapaperi: My Mind’s Eye So Sophie Charming "Possibilities" Content Geometric Paper
- iso lumihiutale: Simplycreative 3 D Gel Stickers
- beiget tarrat: Diecuts with a view La Crème tarrapakkaus
- 2. aukeaman geometrinen paperi: My Mind’s Eye So Sophie Charming "Possibilities" Content Geometric Paper
- 2. aukeaman pallopaperi: My Mind’s Eye Penny Lane "Tiny Dancer" Jazz Moving Dots Paper
- tähti- ja pallokoristeet: Simplycreative 3 D Gel Stickers
- 3. aukeaman pallopaperi: My Mind’s Eye Just Dreamy 2 Dazzling "Girls Only" Born With It Paper
- 3. aukeaman ruskeapaperi: My Mind’s Eye Just Dreamy 2 “Brilliant So Handsme Little Star / Dashing Dots”
- tähtipaperi: My Mind’s Eye Just Dreamy 2 “Brilliant So Handsme Little Star / Dashing Dots”
- pikkupallollinen paperi: My Mind’s Eye The Merry Days of Christmas “All Aglow”
- lintukuvio: My Mind’s Eye Clever “Celebrate” Large Accessories Stickers
- 4. aukeaman tähtipaperi: My Mind’s Eye Just Dreamy 2 “Brilliant So Handsme Little Star / Dashing Dots”
- 4. aukeaman beigepaperi: My Mind’s Eye The Spider’s Web “Scaredy Cats”
- pilkkupaperi: My Mind’s Eye The Merry Days of Christmas “All Aglow”
- lahjat leimattu: Lahjat –leimasinpakkaus Dovecraft
- huopareunus: My Mind’s Eye Wild Asparagus huopareunustarra, ruskea
- takakannen pallopaperi: My Mind’s Eye The Merry Days of Christmas “All Aglow”
- koristesuikale: My Mind’s Eye Colorful Christmas “Snowflake Stripes”
- lumiukot: My Mind’s Eye Colorful Christmas “Jolly Snowmen”

Muuta:
- aakkosleimasimet
- saranarengas
- satiininauhoja
- tulostuspapereitaÖköMökön verkkokauppa toivottaa kaikille oikein ihanaista joulua!
*********************************************************************************************

torstai 23. joulukuuta 2010

23. joulukuuta Minnan kyltti ja viiri

Hyvää joulua kyltti on koottu pahvilaatikosta uusiokäyttöön otetun kappaleen päälle. Paperit on Pink Paisleen Father Chirstmas sarjaa, jonka kiinnitin kaksipuoleisella teipillä pahviin. Maalailin reunoja hieman valkoisella askartelumaalilla ja sotkin paperillekkin vähän rosoista ilmettä lisäämään.
Kirjaimet on samalta valmistajalta.
Reunustin kyltin vielä pitsillä jonka kiinnitin kaksipuoleisella teipillä reunoihin. Paperin toiselle puolelle kiinnitin vielä nauhat ja niiden päälle samaa Pink Paislee sarjaa olevan paperin. Kukkanen on omista varastoista.

Viirinauha on tehty Father Christmas leikekuvista. Leikkasin yksivärisestä kartongista kolmiot taustaksi ja ompelin niiden ympäri kiinnittäen samalla silkkinauhan. Sitten leimasin kirjaimet viireihin ja kiinnitin leikekuva viirit kohoteipillä yksivärisiin kartonkeihin. Kävin kumpienkin viirien reunat läpi distressillä.
keskiviikko 22. joulukuuta 2010

22. joulukuuta Riikan lahjapakkauksia

Mehupullo

Itse tehdyt ruokalahjat ovat meillä jouluisin varsin vakio ihmisille, joilla on jo kaikkea. Vaikka itse tehty mehu, hillo tai leivonnaiset varmasti ilahduttavat sellaisenaan, saa lahjaan vielä pienen persoonallisen lisän, kun siihen tekee itse etiketin tai koristeen. Esimerkkinä tässä on punaviinimarjamehupullo, mutta samaa ideaahan voi käyttää hyväksi esim. hillopurkinkin koristeluun. Voipa purkkiin laittaa vaikka pipareita taikka itse tehtyjä namusiakin.

Kuvan pullossa koristeeksi on tehty vyöte sekä pullon kaulasta roikkuvat lumihiutalepallot. Vyötettä varten tarvitsee skräppipaperista leikata pullon ympärysmittaa n. sentin pidempi palanen. Korkeus riippuu pullon koosta ja käytettävistä koristeista. Tässä koristeena on käytetty siirtokuvaa sekä leimattua tekstiä. Vyötteen reunat on ressattu saksien terällä tavoitteena saada luminen vaikutelma. Pullon sisältö on kirjoitettu erilliseen tarraan, joka sopii vyötteen väreihin.

Lumihiutalepalloja varten tarvitaan neljä samankokoista ympyrää, nauhaa tai lankaa sekä lumihiutaleääriviivatarroja. Lumihiutaleen voi liimata jokaiseen ympyrään tai vain kahteen. Sido sitten nauha tai lanka pullon kaulan ympärille. Kiinnitä langan päihin kaksi ympyrää niin, että langan pää jää piiloon ympyröiden väliin.

Tarvikkeet Ökömököstä:
- My Mind’s Eye The Spider’s Web “Scaredy Cats”
- ääriviivatarra lumihiutale valkoinen
- siirtokuva:
- tagi: Diecuts with a view La Crème tarrapakkaus

Muuta:
- kirjontalankaa
- kirjainleimasimia
Saippua

Skräppipaperista tehdyllä vyötteellä on helppo koristella myös saippua. Myös saippuan voi tehdä itse, mutta lisäkoriste valmiina ostettuun saippuaankin tekee lahjasta henkilökohtaisemman.

Lumihiutale on leimattu vyötteeseen akryylimaalilla ja sen päälle on kiinnitetty kuviolävistimellä leikattu pieni hiutale. Kuuraa ja kimallusta tuo glitterkirjaintarra-arkilta napatut pisteet ja hiutaleen mallinen kuvio sekä kimalleliima. Vyötteen reunat on ressattu saksilla huurteisen vaikutelman lisäämiseksi.

Tarvikkeet Ökömököstä:
- My Mind’s Eye The Merry Days of Christmas “All Aglow”
- Dovecraftin lumihiutaleleimasin
- Making Memories Cheeky shimmer Stickers valkoinen

Muuta:
- saippua
- kuviolävistimellä leikattuja hiutaleita
- kimalleliimaaKarkkitruutit

Joulua on mukava valmistella lasten kanssa askarrellen. Yhdeksi askarteluideaksi käyvät itse tehdyt koristeet, vaikkapa kuvanmukaiset karkkitruutit. Truutit voi ripustaa kuuseen tai nauhoista ikkunaan. Eikä niihin truutteihin ole pakko namusia laittaa, voihan koristeen täyttää vaikkapa pähkinöillä!

Yhteen truuttiin tarvitsee neljännesympyrän, joten mieti, montako truuttia haluat samasta paperista tehdä. Piirtämällä skräppipaperin nurjalle puolelle ympyrän saat siis neljä truuttia, puoliympyrästä kaksi. Apuna voi käyttää esim. lautasta. Ympyrän säde on truutin korkeus eli halkaisijaltaan 20 cm lautasen avulla saa tehtyä 10 cm korkeita truutteja. Leikkaa truutit irti. Sulje truutti liimalla tai kaksipuoleisella teipillä. Näyttävän kiinnityksen saa käsin ompelemalla, jolloin kiinnitys kannattaa aloittaa truutin kärjestä.

Ripustusta varten leikkaa skräppipaperista ohut suikale. Kiinnitä ripustuslenkki kaksipuoleisella teipillä, nitomalla taikka vaikka eyeletillä.

Koristele truutti haluamallasi tavalla. Truuttiin voi esim. kiinnittää reunuksen toisesta skräppipaperista, ommella koristepistoja tai koristeeksi voi käyttää leimattua kuviota, haaraniittejä taikka siirtokuvia.

Tarvikkeet Ökömököstä:
- sininen ruutupaperi: DaisyD Bambino “Baby Blue Gingham”
- lumitähtipaperi: DaisyD “Polar Bear”
- valkoinen pallollinen paperi: My Mind’s Eye Meadow Lark Dusk "Dark Floral"
- sininen pallollinen paperi: My Mind’s Eye The Merry Days of Christmas “All Aglow”
- lumiukkokuvio: My Mind’s Eye Colorful Christmas “Jolly Snowmen”
- haaraniitti: Dovecraft Funky Brads “Christmas Blues”
- Dovecraftin lahjat –leimasinpakkaus

Muuta:
- ompelulankaa
- paperikukkaLahjakortti

Välillä on hankala keksiä lahjaa ihmiselle ”jolla on jo kaikkea”. Tällöin lahjakortti on ihan hyvä vaihtoehto. Eikä sen lahjakortin tarvitse olla mihinkään liikkeeseen – lahjakorttina voi antaa vaikkapa yhteisen kävelyretken, pullakahvit taikka tehdä henkilön puolesta hyväntekeväisyyttä.

Lahjakortin voi sujauttaa kuoreen sellaisenaan, mutta pakettimaisemman siitä saa tehtyä taskullisella kortilla. Lahjakortti kortin taskuun ja toivotukset voi kirjoitella itse korttiin. Itse käytin korttiin valmiiksi taiteltua, taskullista korttipohjaa, mutta moista ei ole hankala tehdä itsekään. Itse tehdyn etu on siinä, että siinä nauhakiinnityksen voi tehdä ihan oikeaksi, koska reiät nauhaa varten voi tehdä ennen taskun kiinnitystä.

Itse tehdessä taskullista korttia leikattavan paperin leveys on kaksi kertaa kortin leveys + läpän leveys ja korkeus kortin korkeus + taskun korkeus. Taskun korkeuden voi leikata pois läpän ja toisen korttileveyden osuudelta. Taskun voi toki askarrella erillisestä palasestakin, jolloin nuutattavaa ei ole ihan niin paljoa. Nuuttaukset kannattaa tehdä erottamaan läppä kortti leveydestä sekä kortti leveydet toisistaan. Lisäksi taskun taitos korttiin kannattaa nuutata. Taskun voi kiinnittää kaksipuoleisella teipillä. Mikäli kortin sulkemiseen käyttää solmittavaa nauhaa, kannattaa reiät nauhan pujottamista varten tehdä ennen taskun kiinnitystä. Reiät voi ensin tehdä läppään ja merkata sitten niiden paikat itse korttiosioon, jolloin reiät osuvat varmasti kohdalleen. Vielä ennen taskun kiinnitystä kannattaa nauha pujottaa taskun puoleisista rei’istä kortin puolelle.

Kun itse korttipohja on taiteltu ja valmis, sen voi koristella haluamallaan tavalla.

Tarvikkeet Ökömököstä:
- ruskea pallollinen paperi: My Mind’s Eye The Spider’s Web ”Trick or Treat”
- yksivärinen ruskea: My Mind’s Eye Just Dreamy 2 “Brilliant So Handsme Little Star / Dashing Dots”
- beige: My Mind’s Eye The Spider’s Web “Scaredy Cats”
- lumitähtikuvioinen: DaisyD “Polar Bear”

Muuta:
- valmis taskullinen korttipohja
- nauhaa


Karkkipussi 1

Makeiset, piparit ja kuivatut hedelmät ovat oivia pikkulahjoja ja hieman askartelemalla saa niihin kauniit, persoonalliset pakkaukset. Tätä lahjapakkausta varten tarvitaan vain sellofaanipussi, erilaisia skräppikartonkeja, nitoja ja ideoita. Koristeena voi käyttää haaraniittejä, kukkia, leikekuvia tai leimattuja kuvioita – mielikuvitus on rajana.

Mittaa ensin sellofaanipussin leveys ja lisää mittaan muutamia millimetrejä. Mieti sitten jo hieman koristeita, sillä esim. leimakuvat saattavat vaatia enemmän korkeutta kuin haaraniitti. Määrittele ”pussinsulkijasi” korkeus. Leikkaa skräppikartongista sopiva palanen, jonka leveys on siis pussin leveys + muutama millimetri ja korkeus kaksi kertaa haluttu korkeus. Mikäli haluat kuvioida kartongin leimaamalla, kannattaa se tehdä tässä vaiheessa.

Nuuttaa kartonkiin taitos esim. sukkapuikon avulla. Nuuttaus helpottaa kartongin taittamista, mutta se ei ole pakollinen. Sitten vaan kiinnittämään koristeita! Koristeiden kiinnityksessä kannattaa muistaa se, että valmis sulkija nidotaan paikalleen, joten nitojalle pitää jäädä hieman tilaa. Jos koristeet ovat liimattavia, voi sulkijan myös ensin nitoa kiinni pussiin ja vasta sitten kiinnittää koristeet. Kapean pussin voi sulkea myös yhdellä haaraniitillä sulkijan keskeltä.

Täytä pussi makeisilla, pipareilla tai muilla herkuilla, kierrä sellofaanipussia hieman kaksin kerroin ja aseta pussinsulkija oikealle paikalleen. Tarvittaessa sellofaanipussia voi myös leikata matalammaksi. Kiinnitä sulkija muutamalla nitojaniitillä.

Tarvikkeet Ökömököstä:
- My Mind’s Eye Meadow Lark Dusk "Dark Floral"
- Hampton Art Jouluisia sanoja –leimasin
- koristeessa alla: My Mind’s Eye Just Dreamy 2 “Brilliant So Handsome Little Star / Dashing Dots”
- koristeessa keskellä: DaisyD “Polar Bear”
- koristeessa päällä: My Mind’s Eye The Spider’s Web “Scaredy Cats”

Muuta:
- sellofaanipussi
- nitoja
- lumitähtikuvio

tiistai 21. joulukuuta 2010

21. joulukuuta Sannan muistikirjat

Muistikirjoja tarvitaan aina. Niitä tarvitsee töissä ja pienelle ihmiselle ne ovat hyviä piirustusten ja pienten salaisuuksien säilömiseen.

Ensimmäinen kirja on lahja ihan itselleni, kauniiseen muistikirjaan on kivempaa kirjoitella töissäkin muistettavat jutut. Paperina So Sophie Charming-sarjan "Simple Things" Nice Numbers paperi, kirjaimet päällä taas So Sophie Clever Pretty Girl- ja Charming Simple things-aakkostarrat. Kierteet tietysti BIA:n valkoiset, kokoa 3/4".

Toinen kirja menee lahjapakettiin pienelle poikalapselle. Simppelin pohjan päällä on Abbey Road Nice Ride trasparettikalvo ja nimi on kasattu So Sophie Clever Pretty Girl- ja Charming Simple things-aakkostarroista. Kierteinä samaiset valkoiset 3/4".


maanantai 20. joulukuuta 2010

20. joulukuuta Minnan karkkipussit

Lahjaksi opettajille tein yksinkertaisia karkkipusseja Pink Paisleen Father Christmas sarjan papereista. Leikkasin paperit sopivan kokoisiksi, taitoin kahtia ja mustasin vähän reunoja. Vintage joulupukin kuvat on saman sarjan papereista leikattuja valmiita kuvia, jotka kiinnitin kohoteipillä. Osassa on käytetty koristeena myös saman sarjan ihanaa teippiä. Lisäksi kukkia omista varastoista.
Karkit on laitettu pieniin sellofaani pusseihin ja lopuksi niitattu yhteen koko komeus.
Helppoa ja nopeaa, suhteellisen edulista ja silti personaallisempi lahja kuin pelkkä karkkipussi.sunnuntai 19. joulukuuta 2010

19.joulukuuta Riikan Joulupallokortit

Näissä joulupallokorteissa on käytetty hyväksi kuvioleikkuria. Käsintehtyä leimaa antaa kirjontalangalla ommellut ripustuslangat.
Leikkaa skräppipaperista korttipohjaa hieman pienempi palanen, esim. 8 x 13 cm taustaksi palloille. Palloja varten leikkaa erilaisista, yhteensopivista skräppipapereista ympyröitä joko kuvioleikkurilla tai mallin, vaikkapa tuikun, avulla.
Pallon voi kiinnittää korttiin ihan sellaisenaan tai sitten sitä voi koristella. Toisessa kortissa koristeeksi on käytetty tarranauhoja ja haaraniittejä, toisessa leikatut pallot on suikaloitu ja suikaleet on yhdistelty palloiksi. Suikalepalloja on lisäksi koristeltu vielä haaraniitillä ja tarralla.
Ompele lopuksi pallolle ripustusnaru pienillä pistoilla kirjontalangalla tai muulla hiukan paksummalla langalla. Toisessa kortissa lankojen päät on jätetty koristeeksi kortin yläreunaan. Yhteen palloon on myös tehty langan päättely oikealle puolelle ja kietaistu päät rusetiksi koristamaan korttia.
Kiinnitä lopuksi skräppipaperin palanen korttipohjaan. Lisäilmettä saat, kun kiinnität palasen kohotarrapalojen avulla.

Tarvikkeet Ökömököstä:
- taustalla: My Mind’s Eye The Merry Days of Christmas “All Aglow”
- ruskea pallollinen paperi: My Mind’s Eye The Spider’s Web ”Trick or Treat”
- valkoinen kohokuviollinen paperi: Bazzill Basics Embossed Polka Dot White
- turkoosi oksakuvioinen paperi: My Mind’s Eye So Sophie Charming "Possibilities" Content Geometric Paper
- beige kukkakuvioinen paperi: My Mind’s Eye The Spider’s Web “Scaredy Cats”
- sininen ruutukuosinen paperi: DaisyD Bambino “Baby Blue Gingham”
- lumitähtipaperi: DaisyD “Polar Bear”
- koristeet nauhassa -paperi: My Mind’s Eye Colorful Christmas “Snowflake Stripes”
- haaraniitit: Dovecraft Funky Brads “Christmas Blues”
- ääriviivatarra lumihiutale valkoinen
- kuvionauhat: Laura Ashleyn Contemporary -tarranauhat

Muuta:
- korttipohjat
- kirjontalankaa
- kohotarrapaloja