keskiviikko 5. lokakuuta 2011

ÖDT Arja: Rasiat

Sain DT-töitäni varten kauniin paperilehtiön 8"x 8" Designer Paper Pad Bird Song. Osa papereista on kimalteisia ja niiden toinen puoli on valkoinen ja osa on ilman kimalletta ja niissä ovat molemmat puolet kuvioituja. Paperilehtiö, jossa oikeastaan kaikki paperit ovat kauniita ja mieleisiä!
Yleensä olen BIA-kirjasia värkännyt, mutta nyt vaihteeksi tein pari rasiaa.
Vaalea rasia on ns. kirjakortti, johon muodostuu myös rasia. Olen näitä tehnyt monen muotoisia ja kokoisia erilaisiin tarkoituksiin. Perusohjeen olen bongannut täältä ja siihen sitten mitoitusta muuttanut. Ohje on hyvin yksityiskohtainen ja selkeä, joten sen mukaan on helppo edetä. Nyt tekemäni kirjakortin koko on valmiina 16x7,3x2 cm. Sivut leikkasin valkoisesta skräppikartongista, nuuttasin ja taittelin ohjeen mukaan ja samoin kansi/selkäyhdistelmän. Koristepaperista (kimalteinen,jonka toinen puoli on valkoinen) leikkelin muutaman millin pienemmät kappaleet ja liimasin ne 2-puolisella liimanauhalla kansiin ja selkään. Ennen "rasian" paikalleen laittamista liimasin kansien sisäpuolelle myös koristepaperista kappaleet. Tässä vaiheessa pitää myös solmiamisnauhat muistaa laittaa paikoilleen. Samaisesta paperista vielä suikaleet kuvioleikkurilla reunojen koristeeksi. Ohjeessa reunat on tehty vähän eri tavalla. Myös pitsi tai joku nauha on kaunis ja helppokäyttöinen koriste. Muuten työ onkin sitten valmis, paitsi etukannen koristelu. Tässä tapauksessa liimasin leikekuvan ensin kartongille, jotta sain siihen tukevuutta, koska kiinnitys tapahtui tarrapaloilla. Lisäksi yksi ainoa paperikukka, jonka keskellä riipus, josta poistin lenkin.
Vaikein kohta ensimmäisessä tällaisessa kortissa oli haitariksi taiteltujen osien kulmien yhteensovittelu. Mutta kun sen sitten hoksasi niin sujuu näppärästi. Tämä rasian ja kortin yhdistelmä sopii esimerkiksi jollekin korulle. Ellei halua rasiaan mitään muuta laittaa niin sen pohjalla voi olla vaikkapa runo printattuna tai jotain 3D-koristelua. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon.

Vihreä rasia muodostuu kolmesta kappaleesta. Tämä paperi on molemmin puolin kuvioitua. On todella nopea ja helppo tehdä. Kyseisen lehtiön paperin paksuus on siinä ja siinä. Saisi olla hieman tukevampaa, mutta kyllä tämäkin kelpaa. Perusohje rasiaan on täällä. Tähän rasiaan muutin mittoja siten, että sain 8x8 tuumaisen arkin riittämään isoon kappaleeseen. Piirroksesta on helppo nähdä nuuttausten paikat ja sitten vaan liimaa kulmat kiinni. Mikäli käyttää solmiamisnauhoja (eivät ole välttämättömät) pitää muistaa liimata ne ennenkuin laittaa pyöristettykulmaiset kappaleet pohjaksi ja kanneksi. Etukannen koristelun tein hyvin yksinkertaisen, koska paperin kuvio miellytti ja halusin jättää sitä mahdollisimman paljon näkyviin. Ainoastaan mustaa koristenauhaa, leikekuva tarrapaloilla kiinnitettynä, sen reunassa muutama puolikashelmi ja teksti leimasimella.

Olen pitänyt rasioiden tekemistä jotenkin kovin työläänä ja vaikeana, mutta sitä se ei ole. Skor-pal on mainio apuväline, mutta kynällä ja viivoittimellakin pärjää. Blogistani löytyy muutamia rasioita askartelut-kategoriasta ja kirjakortteja kortti-kategoriasta.


Materiaalit ÖköMököstä:
8"x 8" Designer Paper Pad Bird Song

lisäksi:
leikekuvia
valkoista skräppikartonkia (Sinellistä)
paperikukkanen
riipus
silkki- ja organtsanauhaa
mustaa koristenauhaa
leimasin ja leimasinmustetta
2-puoleista liimanauhaa (6mm)
liimaaEi kommentteja:

Lähetä kommentti